Ajuntament de Vallat

Recorreguem el terme municipal
Començant de la part alta de la partida de l'Ombria havent pujat pel depòsit de la nova central elèctrica cap a l'altiplà, ens trobem amb una gruta considerable quasi en la cima, després en el pla hi ha restes d'un poblat Celta.
 
Canviant de paratge, ens trobem en la Solana en la partida el Cantalar, lloc molt abundant de pedra calcària i molt fàcil la seua adquisició, ací mateix es troben les restes del forn en què es va coure la calç amb què es va construir l'Església.
 
Continuant el recorregut ens trobem ja més cap al nord amb vestigis de Canals, (pas oficials per al bestiar) convertits actualment en alguns trams en pistes forestals per a circular els vehicles.
 
Si ens situem en el més alt de la muntanya del XURRO, des d'allí s'observen unes visites excel·lents del terme, així com dels pobles limítrofs, podent-se apreciar en les seues hortes les files de tarongers plantats amb precisa exactitud. Seguim el recorregut passant pel Pocico i la Lloma.
 
Després de tot este recorregut, si ens trobem assedegats, encara es conserva un xicotet pou artesià construït pel propietari de la finca on podem beure, suposant que no siga un any de sequera. Continuem i a molt pocs metres ens apareix una gran fondalada, a esta partida es la flama El Prado, una de les més riques partides per la riquesa de la seua agricultura, principalment l'oliva.
 
En el recorregut que hem realitzat fins ara, hem ignorat alguns paratges molt importants, entre ells estan el Corcó, Les Cremades, La Font Ramírez, El Galindo i molts altres que els visitarem en una altra ocasió, quan els accessos siguen millors.
 
Sense baixar al Prado, continuem per la pista i arribem al Corral de Sales, punt este de confluència dels camins d'Aragó, del Corral Blanco, pista d'accés al Cucut unint tots ells amb l'estreta, empinada i serpentegen-te carretera d'Argelita a Lucena del Cid.
 
Seguim per la carretera de Lucena i en direcció a Argelita i a 500 m. aproximadament apareix un camí que ens portarà a Casa de la Senyora, este

camí majoritàriament passa per la línia divisòria de terme d'Argelita i Vallat. En l'època en què es cultivava la terra, este camí era obligatori per als propietaris de finques que venien de Lucena per a treballar, però en l'actualitat hi ha trams intransitables, només passen per ell algun caçador.

 
Després dels treballs ocasionats pel mal estat del camí, per fi arribem a Casa de la Senyora, comprovant l'estat lamentable en què es troba el dit edifici, aprofitem per a fer un xicotet descans.
 
Tan sols a uns 300 m. en direcció al riu arribem a l'horta, allí pareix que entrem en la civilització on podem disfrutar de brolladors aprofitats per a regs.
 
Estem en la bassa de regs de l'horta de Casa de la Senyora on després de refrescar-nos continuem en direcció al poble, este és el camí de Vallat a Argelita transformat des de fa molt pocs anys en pista forestal, unint-la amb la carretera passant pel pou Vidal, quedant un circuit especial per a caminar durant una hora denominat la volta dels ametlers.
 
Molt pròxim a nosaltres, a l'altre costat del riu Vilafermosa, tenim una gran massa de roca compacta i de gran valor ecològic formant una muntanya denominada el Turó. En esta muntanya encara s'aprecia amb exactitud la ubicació d'una mina de marbre. Esta pedrera va entrar en servici a mitjan anys 40, deixant de funcionar a principi dels 60.
 
Arrancaven la pedra amb dinamita, la modelaven a la mesura desitjada per mitjà de martells i piquetes, tot manual, transformant en blocs rectangulars o quadrats, segons necessitats, sent després transportats amb vehicles a la ciutat d'Almassora on estava la fàbrica, estes tasques les realitzaven especialistes qualificats vinguts d'altres poblacions, sent contractats personal del poble per als treballs normals.
 
Passejant durant deu minuts arribem als pallers, on es pot divisar la bellesa del riu Millars i el nou cementeri, construït per l'alcalde D. Ángel Aparicio Bachero l'any 1948, finalitzant el recorregut.
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

 

Site developed with Drupal